EMDR is een kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode om nare gebeurtenissen te verwerken.
EMDR integreert verschillende succesvolle elementen van andere therapieën in combinatie met een afleidende stimulus (het met de ogen volgen van de handen van de therapeut of ‘tikjes’ via een koptelefoon). Hierdoor wordt “het informatie-verwerkings-systeem in de hersenen” gestimuleerd. Met EMDR is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden. Wel worden, door het stimuleren van het informatie-verwerkings-systeem, in een relatief korte tijd therapeutische doelen bereikt. Hierbij veroorzaakt EMDR herkenbare veranderingen die ook na langere tijd blijven bestaan. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen laat herstellen, in een tempo waarin het lichaam fysieke klachten geneest. Heeft u klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een of meer concrete, akelige gebeurtenissen, waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept, dan is de kans heel groot dat EMDR hierin verlichting kan brengen.
Soorten klachten die iemand kan hebben na een akelige ervaring:
- Herbelevingen van de ervaring
- Vermijding van gevoelens, plekken en/of personen
- Nachtmerries
- Overspoeld worden door emoties
- Schrikachtigheid en verhoogde alertheid
- Stress
- Schaamte of schuldgevoel
- Somberheid
- Angsten
- Paniek
- Slaapproblemen
Uiteindelijk kan dit leiden tot:
- Depressieve klachten
- Slecht zelfbeeld
- Relatieproblemen
- Onverklaarbare lichamelijke klachten
- Verslavingsproblematiek
Een veel gehoorde uitspraak van mensen met klachten na traumatische ervaringen of verwerkingsproblemen is: ‘Ik weet het wel, maar het voelt niet zo’. Dit kan dan gaan over bepaalde gevoelens of over het voorbij zijn van een gebeurtenis gaan.
De effectiviteit van EMDR is goed onderzocht en volgens de richtlijnen in binnen- en buitenland de eerst aangewezen behandelmethode bij Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).
Inmiddels wordt EMDR ook bij veel andere problematiek toegepast:
Verschillende toepassingsgebieden:
Angsten en fobieën
De belangrijkste reden om EMDR toe te passen bij angsten en fobieën is hun ontstaansgeschiedenis. Als er sprake is van een traumatisch begin, dat wil zeggen dat er een duidelijk begin is van de klachten na een bepaalde gebeurtenis kan EMDR een belangrijke rol spelen in de behandeling.
Bij angsten en fobieën zonder traumatisch begin zal in eerste instantie met cognitieve gedragstherapie worden gewerkt, maar ook dan kan EMDR een onderdeel van de behandeling zijn.
Tandartsangst is één van de angsten waarbij de werking van EMDR goed is onderzocht. Maar het werkt ook bij onder andere (traumagerelateerde) faalangst, dierfobiëen, angst voor autorijden, paniekstoornis enz.
Negatief zelfbeeld.
Mensen met een negatief zelfbeeld beoordelen zichzelf als onaantrekkelijk, afwijkend of minder waard dan anderen. Ze hebben de overtuiging afgewezen te worden door anderen en er niet bij te horen. Ze onderschatten hun prestaties en zijn bang voor kritiek.
Iedereen is weleens onzeker, maar bij mensen met een negatief zelfbeeld is die onzekerheid vaak heviger en speelt het hen parten in verschillende situaties. In vriendschappen, relaties en carrière kunnen mensen problemen ervaren als ze last hebben van een negatief zelfbeeld.
Mensen met een negatief zelfbeeld zeggen vaak verstandelijk wel te weten dat ze bepaalde positieve eigenschappen hebben, maar het vaak niet zo ‘te voelen’. Een negatief zelfbeeld maakt kwetsbaar voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld een depressie, angststoornissen, burnout etc. Bij een sociale fobie speelt een negatief zelfbeeld meestal een grote rol.
EMDR kan een belangrijke rol spelen bij het veranderen van negatieve ideeën over het zelf, maar altijd in combinatie met andere therapievormen.
Praktische informatie
Doelgroep | Mensen met negatief zelfbeeld, angsten, trauma, lichamelijke klachten enz. |
---|---|
Trainer | Bert Hoogstad, zelfstandig gevestigd GZ-psycholoog heeft als specialisme EMDR in combinatie met aanvullende therapie. |
Locatie | De EMDR behandeling vindt plaats in Cadier en Keer |
Data | Individueel op afspraak. |
Kosten | In de meeste gevallen is (gedeeltelijke) vergoeding door de zorgverzekeraar mogelijk |
Informatie | Per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch : +31(0)43.4072056 of +31(0)6.24253843 |
Aanmelden | Via het online Aanmeldformulier s.v.p. |
Video introductie